H - 1111. Budapest, Mûegyetem rkp. 3

Hongrie

H-1521 Budapest

Tél.: 36 - 1 - 463 - 26-90

Fax.: 36 - 1 - 463 - 12-91

email: moson@tutor.nok.bme.hu

UNIVERSITE TECHNIQUE DE BUDAPEST

FILIERE FRANCOPHONE

directeur
  1. október 8.

Mérnök 2000 Magyarország

(tervezet)

A Phare program keretében megvalósuló alternáló mérnökképzési projekt (SANDWICH) oktatási, módszertani szempontból egyértelmû sikereket hozott. Kialakult egy modell az ipari és egyetemi ciklusok jogi és tartalmi beillesztésére, mind a vállalatok (elsõsorban a Dunaferr), mind a BME szervezeti rendjébe. A tanuló - ipari tutor - egyetemi tutor hármasok munkája új lehetõségeket nyitott az ipar és a felsõoktatás kapcsolat rendszerében.

Mind a nemzetközi, mind az eddig hazai tapasztalatok arra utalnak, hogy a képzés "mindennapi" teendõi ellátására (új képzési igények meghatározása, új vállalatok bevonása, hallgatók speciális tájékoztatása stb.) egy független szervezet létrehozása látszik célszerûnek. (Pl. a francia Ingénieurs 2000 mintájára.)

Ezen egység, legyen Mérnök 2000, végleges feladatai és szervezeti keretei vizsgálat tárgyát kell képezzék, itt most néhány lehetséges szempont kerül csak felsorolásra:

Feladatok:



Szervezeti keretek: A Mérnök 2000-t néhány nagyvállalat vagy ezek valamilyen szervezete (pl. GVK) alapíthatná. Az alapítók évente 1-2 alkalommal meghatároznák a tevékenység fõbb irányát. A szervezet 1-2 fõ állású munkatársa ez alapján végezné a fent részletezett feladatait.

Megvalósítás: A szervezet létrehozása, mûködési rendjének meghatározása, kezdeti mûködtetése egy LEONARDO projekt keretében történhetne. A pályázatot a Szendvics projekt 3 fõ partnere írná (Dunaferr, CNAM, BME - Móróné, Sol, Moson). Ilyenformán felhasználásra kerülnek az eddigi tapasztalatok.

Az 1997. november 5-i (Dunaújváros, 10:00) ülés célja legfelsõbb szinten elhatározni a KÖZÖS MUNKA MEGKEZDÉSÉT.

Készítette: Dr. Moson Péter